04-22-2019, 11:33 PM
- jaką obecnie myszkę używasz: Natec Genesis GX77
- jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione: Prawdopodobnie 2400, nie wiem, nie jestem w stanie sprawdzić, ale wg. informacji w necie 2400.
- czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka): Standardowa?
- czułość w Linux: Wszystko na slow by default, ale działa mniej więcej tak samo, jak przy standardowych ustawieniach w windowsie.
- czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka): Standardowa, nie była zmieniana.
- ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps): ok 5cm
- w co grasz (podaj tytuły gier): Różne tytuły, sandboxy typu Don't Starve, MMO - WoW, czasem jakiś CS/Borderlandsy itp. Nie ma konkretnego gatunku.
- jaką masz obecnie podkładkę: e-blue mazer marface
- ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne): Wszystkie - 2 boczne i "wielostrzał" czasami, wszystko zmakrowane
- twój budżet: 150-250 zł
- jaki chwyt stosujesz: Ciężko powiedzieć, myszkę łapię raczej palm gripem, ale ruszam nią albo nadgarstkiem, albo palcami przechodząc chwilowo do claw'a. Powiedziałbym, że coś pomiędzy palm, a claw, ale na pewno nie fingertip.
- jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1 + 2 + 2
- jesteś lewo czy prawo ręczny/a? Praworęczny.
- jaka jest wielkość Twojej dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka, zmierz jak na poniższym obrazku): 18cm.
- jaka jest szerokość twojego palca wskazującego (zmierz jak na powyższym obrazku)? 2cm
- czy chcesz zmienić swój chwyt?: Raczej nie.
- czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?: Raczej tak, chociaż preferuję pozostać w tych ~2-2,5k DPI.
- co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?: Drugi raz padł mi scroll, raz wymieniałem sam, za drugim razem nawet po wymianie stwarza problemy (skacze). Dodatkowo myszka bardzo łatwo przyjmuje brud z racji wielu szczelinek i jakość plastiku (tego błyszczącego) jest słaba i ten po prostu się już kruszy. Ponadto dość irytująca jest konieczność zdejmowania ślizgaczy w celu rozkręcenia myszki.
- czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce? Tak.
- uwagi (np. co do wyglądu myszki):Wygląd nie ma większego znaczenia, liczy się w sumie praktyczność i wygoda. Nie pogardziłbym większą ilością dodatkowych przycisków, chociaż nie jest to wymagane. Ponadto fajnie byłoby, gdyby dało się ją rozkręcić bez zdejmowania ślizgaczy albo były dołączone 2 komplety w zapasie. Ewentualnie gotowe do kupienia w rozsądnej cenie. Wolę czasami naprawić myszkę chwilę po gwarancji (tak jak to było z Genesisem), niż kupować kolejną. Dodatkowo rozważam opcję myszki bezprzewodowej, fajnie byłoby mieć opcję np pracy na kablu lub po BT albo przełączania między 2-3 urządzeniami. Ponadto, im mniej diod LED tym lepiej, chyba że da się wszystkie wyłączyć. Jeżeli będzie warto, to jestem w stanie zwiększyć budżet, chociaż niechętnie. Nie jestem i nie będę pro graczem, gram casualowo i cenię sobie wygodę.