• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Myszka do 200-250 zł
Dzień dobry.

Piszę do Was z pewną prośbą o pomoc przy doborze nowej myszki. Szukam następcy dla swojego Roccata Kone EMP. Przejrzałem internet, fora, recenzje. Byłem w sklepach z elektroniką i zdołałem wyłonić kilku kandydatów. Opinie są czysto subiektywne, oparte o egzemplarze wystawione na półkach, które podlegały wielokrotnym torturom. Proszę o ustosunkowanie się do tego i sprostowanie.

1. Razer Basilisk - wydaje się być dobrze zbudowana, ostatnio sporo promocji pojawia się na to urządzenie wskazujące. Boli jedynie fakt, że kółko nie jest wychylane.
  2. Razer Basilisk V2 - tutaj odpłynąłem znacząco od budżetu, ale pod względem kształtu podoba mi się. Gorzej z jakością wykonania, która wydawała się gorsza niż protoplasta. Przyciski wydają się być miękkie (podejrzewam, że powodem jest zastosowanie nowych przełączników).
  3. Logitech G520 Hero - ciekawe, futurystyczne wzornictwo. Mam jednak obawy co do kółka, które ma dwa tryby: tzw. "nieskończony", który jest bardziej ciekawostką, oraz zblokowany. Przy blokadzie i wprowadzeniu kółka w dość duży moment obrotowy potrafiło wykonać obrót kilka razy, terkocząc. Czy jest to normalne zjawisko? Mimo to jest to powszechnie polecany produkt.
    Miałem również możliwość porównania wersji bezprzewodowej i tam kółko było inne, zdawało się lepiej działać.
  4. Roccat Kone AIMO Remastered - z tych wszystkich to ona wydawała się być wykonana najlepiej.
Mała dygresja odnośnie Razera i jego problemów z oprogramowaniem. Słyszałem, że nie ma możliwości zapisania ustawień oświetlenia po odinstalowaniu programu czy też z utrudnieniami we wczytywaniu profili przy braku połączenia internetowego.

Na każdym z wymienionych urządzeń nie odczuwałem dyskomfortu.

@edit: Po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że pod uwagę biorę - póki co - trzy modele: Razer Basilisk v1, Logitech G502 HERO, Roccat Kone AIMO.

Czy powyższe propozycje są stosunkowo dobre i warte zainteresowania? Może jednak warto skupić uwagę na czymś innym? Jestem otwarty na sugestię.

WZÓR:
  • jaką obecnie myszkę używasz: Roccat Kone EMP
  • jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione: 1200
  • czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka): korzystam ze standardowej, niczego nie zmieniam w ustawieniach; podejrzewam, że odpowiednikiem jest niska
  • czułość w Windows: standardowa (6)
  • czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka): to samo, co wyżej (6)
  • ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps): chwilowo nie mam zainstalowanego żadnego FPSa, na którym bym mógł to sprawdzić
  • w co grasz (podaj tytuły gier): PUBG Lite, Minecraft, GTA V, Battlefield, ARK, Wiedźmin itp. (dużo by wymieniać - większość RPG, FPS, Survival Games, rzadziej MOBA)
  • jaką masz obecnie podkładkę: A4Tech X7-500MP 
  • ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne): generalnie wszystkie
  • twój budżet: 200 - 250 zł (mniej = lepiej, ale to nie jest warunek konieczny)
  • jaki chwyt stosujesz: palm grip
  • jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+2+2
  • jesteś lewo czy prawo ręczny/a?: praworęczny
  • jaka jest wielkość Twojej dłoni: 19 - 19,5 cm
  • jaka jest szerokość twojego palca wskazującego: 1,7 - 1,8 cm
  • czy chcesz zmienić swój chwyt?: raczej nie
  • co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?: wysłużona
  • czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce?: niekoniecznie (ewentualność to Amazon)
  • uwagi (np. co do wyglądu myszki): jestem otwarty w tym zakresie - może to być coś na kształt G502
  • czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?: raczej nie chciałbym się przestawiać z 1200
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Myszka do 200-250 zł - Valdorff - 06-16-2020, 08:40 PM
RE: Myszka do 200-250 zł - XeXu - 06-17-2020, 01:31 PM
RE: Myszka do 200-250 zł - Valdorff - 06-17-2020, 05:46 PM
RE: Myszka do 200-250 zł - FreeQ - 06-17-2020, 08:38 PM
RE: Myszka do 200-250 zł - Valdorff - 06-18-2020, 09:28 AM
RE: Myszka do 200-250 zł - XeXu - 06-18-2020, 10:29 PM
RE: Myszka do 200-250 zł - Valdorff - 06-18-2020, 11:39 PM

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.