• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Enkoder do myszki (wewnątrzrolkowy)
Witam,
Mam myszkę A4tech X755 (w sumie już drugą) i powoli psuje mi się rolka w myszce (czasem nie przewija, albo robi skoki w górę i dół). W pierwszej myszce rozbierałem enkoder, odginałem blaszki, przecierałem "bieżnie", co dawało efekt na jakiś czas. Zastanawiałem się, czy nie da się gdzieś kupić enkoderów. Kiedyś próbowałem się kontaktować z serwisem A4tech, ale dostałem odmowną wiadomość. Generalnie mam sentyment do tego modelu myszki, bo jest dla mnie bardzo wygodna i w sumie wytrzymała (5 lat).
Aktualnie kupiłem byle jaką myszkę (Titanum) na części, przerobiłem z niej enkoder i wstawiłem do starej, przetestowałem i wstawiłem do nowszej – działa prawie OK, ale enkoder miał węższe otwory, jego średnica była większa, musiałem dopasować jego starą obudowę, „bieżnie” były trochę rzadsze, rolka nie chodzi teraz super lekko (może zdąży się wyrobić). Nie wiem jak długo enkoder z tej gorszej myszki będzie poprawnie pracować, a nie bardzo chce mi się znowu kupować (80-100 zł) nowej myszki z powodu 1 problemu, dlatego zwracam się z pytaniem, czy można gdzieś kupić sam enkoder, albo zna ktoś jakieś tańsze modele myszek (/droższe z bardzie wytrzymałymi enkoderami), które by się nadawały na dawców.

Zdjęcia enkodera i rolki:
[Obrazek: image.jpg]
Bieżnia ze starej myszki:
Odpowiedz
Weź pod uwagę, że tanie myszy będą miały kiepskie komponenty, więc kupowanie ich na części raczej będzie tymczasowym rozwiązaniem, nie lepiej kupić dobrą mysz z dobrą rolką? zaoszczędzisz czas i być może pieniądze, jeżeli uda ci się trafić na dobry egzemplarz, który dłużej pożyje.
Odpowiedz
Brałem to pod uwagę. Ta myszka ma chińskie enkodery TTC, z których 1 wytrzymał 3 lata, a drugi 5 lat, pracowały dobrze, lekko, więc nie jest tak źle z tą firmą. Jedyne enkodery, które dłużej mogą pożyć, to chyba tylko optyczne. Kumpel kupował Razory (coś za około 200 zł) i jemu w tych myszkach dużo się rozwalało w ciągu roku, dwóch. Generalnie chodzi o to, że szkoda dobrej myszki z powodu 1 rzeczy. Jak się nie da nic zrobić, to mówi się trudno i się kupuje nową. Po prostu od początku problemów z rolką w pierwszej myszce zakup samego enkodera chodził mi po głowie.

Znalazłem taki link:
Link
Ma ktoś doświadczenia z zamówieniami z tej strony?
Odpowiedz
Aktualnie TTC robi jedne z lepszych encoderów do scrolli. Masz już nie produkowany model (jeszcze stary znaczek TTC na nim jest)

może ten by pasował: http://pl.aliexpress.com/item/10pcs-lot-...4.6.r2QfWM

jak coś to możesz w ciemno próbować zamawiać: http://www.aliexpress.com/w/wholesale-ttc-encoder.html
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.